środa, 15 lipca 2009

HERBALISER kolejną gwiazdą FREEFORMFESTIVAL 2009!! // 16-17 października Warszawa, Centrum Kultury Koneser

The Herbaliser !k7 / Ninja Tune / UK

Czołowa grupa kultowej wytwórni Ninja Tune.
Hip-hopowe beaty z jazzowymi i funkowymi samplami.














Jedna z najbardziej innowatorskich grup zorientowanych na hip hop. W swojej twórczości łączą zgrabnie hip hopowe beaty z gustownymi jazzowymi i funkowymi samplami, a nawet stylowym rapem. Autorzy muzyki filmowej do kultowego filmu „Snatch / Przekręt” jak również do gier Sony Playstation. The Herbaliser założyli na początku lat 90-tych Jake Wherry – basista zespołu Propheteers i Ollie Teeba – znany DJ i producent . Od początku związani byli z kultową brytyjską wytwórnią Ninja Tune. Po wydaniu w 1995 roku debiutanckiego albumu Remedies szybko stali się znaczącymi postaciami na brytyjskiej scenie muzycznej. Początkowo skupieni na brzmieniach syntetycznych, z czasem odeszli w stronę brzmień żywych instrumentów czego uwieńczeniem był album Something Wicked This Way Comes (2002), gdzie żywa muzyka przeważa nad elektroniczną. Z duetu, Herbaliser rozrósł się do kilkunastoosobowego zespołu muzyków grających na żywo, stając się nie tylko największą gwiazda wytwórni Ninja Tune, ale również znakiem jakości i jej żywą wizytówką! Ich ostatni album Same As It Never Was ukazał w 2008 roku nakładem innej zasłużonej oficyny !K7. W sierpniu tego roku, ukaże się ich kolejna płyta, tym razem jako Herbaliser band - Session 2, będącą zapisem studyjnej sesji z udziałem całego zespołu. Na płycie znajdą się wszystkie najbardziej znane kompozycje duetu.

Herbaliser, jest jedną z pierwszych gwiazd, które zapoczątkowały idee FreeFormFestivalu w 2005 roku, a jednocześnie artystą, który dał jeden z najlepszych koncertów podczas wszystkich dotychczasowych edycji. Z okazji piątych urodzin naszego festiwalu, specjalnie dla wszystkich sympatyków freeformu, Herbaliser w pełnym ośmioosobowym składzie live zawita do nas ponownie. Będzie to pierwsza artysta, który niejako „na bis” wystąpi na Festiwalu.

Dyskografia:

1995 Remedies
1997 Blow Your Headphones
1999 Very Mercenary
2000 Session One
2002 Something Wicked this Way Comes
2005 Take London
2008 Same As It Never Was

http://www.herbaliser.com/
www.myspace.com/theherbz

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza