piątek, 10 lipca 2009

Primal Scream

12 sierpnia, Warszawa, Klub Stodoła - ul. Batorego 10, start: 20.00

Ceny biletów: 100 zł (do 12 lipca), 120 zł (od 13 lipca)


Primal Scream
Jedna z najbardziej kultowych, do dziś nieprzerwanie działających brytyjskich formacji indie rockowych lat 80 tych i 90 tych! W swojej twórczości łączy indie rocka z psychodelią i brzmieniami elektronicznymi. Wydali dwanaście albumów, które sprzedały się w łącznym nakładzie ponad 10 milionów kopii. Byli wielokrotnie nominowani do Brit Awards. Są autorami takich kultowych utworów jak Movin' on Up , Loaded , Come Together Some Velvet Morning, Kowalski, Country Girl, Swastika Eses, które znalazły się w najbardziej kultowych brytyjskich filmach z lat 90tych: Trainspotting, Football Factory czy Human Traffic.
Zespół założyli w 1984 roku w Glasgow: Jim Beattie oraz perkusista Jesus & Mary Chain Bobby Gillespie. Na początku swojej kariery zespół czerpał inspiracje z klasyków rocka i psychodelii, z biegiem czasu zainspirował się mocno elektroniką i zyskał bardziej agresywne brzmienie. Światowy rozgłos przyniósł im wydany w 1991 roku albumu Screamadelica, którego producent był DJ Andrew Weatherall. Kolejny album Vanishing Point (1997) to powrót do psychodelicznych korzeni. Z kolei dwa kolejne krążki XTRMNTR (2000) i Evil Heat (2002) były przesycone czysto elektronicznymi dźwiękami. Najnowsza, dziewiąta już płyta zespołu to Beautiful Future z 2008 roku łączy w sobie wszystkie inspiracje muzyczne grupy i przedstawia spójną wizję grupy. Dziś zespół tworzą Bobby Gillespie, Andrew Innes ,Robert ‘Throb’ Young (gitary), Martin Duffy (były keyboardzista Felt), Gary ‘Mani’ Mounfield (były basista The Stone Roses), Darrin Mooney (perkusja, współpracuje również z Garym Moore’em).
Sierpniowy koncert w klubie Stodoła, będzie pierwszym klubowym koncertem Primal Scream w Polsce.

Dyskografia:

1987 Sonic Flower Groove
1989 Primal Scream
1991 Screamadelica
1994 Give Out But Don't Give Up
1997 Vanishing Point
1997 Echo Dek" (remiksy)
2000 XTRMNTR
2003 Dirty Hits
2002 Evil Heat
2004 Live In Japan (album live)
2004 Shoot Speed – More Dirty Hits
2006 Riot City Blues
2008 Beautiful Future

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza